Conservatorismul liberal 2/4


Conservatorismul liberal este o variantă politică a conservatorismului, aceasta variantă doctrinara încorporand elemente liberale. În evolutia politica, "conservatorismul" şi "liberalismul" au avut semnificaţii diferite în timp, iar in anumite ţări, termenul de "conservatorism liberal" a fost utilizat în sensuri destul de diferite. În democratiile Europene moderne, conservatorismul liberal combină politici conservatoare, combinate cu multe poziţii liberale pentru rezolvarea unor problemele sociale sau economice. Cele mai multe partide politice de centru-dreapta din Europa sunt sau conservator-liberale sau liberal-conservatoare, politicile lor fiind diferite din punct de vedere practic. În comparaţie cu un alt grup de partide de centru-dreapta, cum ar fi cele Creştin Democrate, conservatorismul liberal este mai puţin tradiţionalist şi de obicei mai multe liberal în economie, favorizând taxe-scăzute şi minimalizand pe cat se poate functiile guvernamentale.

La origine, "conservatorii liberali" au fost cei care au combinat atitudinile sociale conservatoare cu perspectivele economice clasic-liberale. În timp, majoritatea conservatorilor din lumea occidentală au adoptat ideile economiei de piaţă, astazi considerate de majoritatea politologilor "conservatoare". Cu toate acestea, în unele ţări, termenul de "liberal" a ramas folosit numai pentru a descrie opinii economice.

Partidele conservator liberale s-au dezvoltat în ţările europene în care nu au existat partide conservatoare istorice, precum şi în cazul în care separarea bisericii de stat a fost mai puţin problematica. În ţările in care au existat tendinte conservatoare istorice sau relatii politico-religioase puternice, tendinta a fost Creştin-Democrată, un brand putin diferit al conservatorismului liberal.

In România, PDL trebuie sa ocupe acest loc pe harta politicii autohtone. Fara indoială că exista o aripa de dreapta conservatoare in acest partid, reprezentată de mult hulitii intelectuali, de obste exilati la Bruxelles. Din nefericire, “greii partidului” nu au auzit incă de aceasta doctrină si ce inseamna ea. “Tripleta” nu are timp pentru doctrine, ea se ocupa de politica mioritica per-se.

2 comentarii:

vali plesca spunea...

lecturi obligatorii minimale la tema asta: burke, reflectii asupra revolutiei franceze, oakeshot, rationalismul in politica, nisbet, conservatorismul, john kekes, conservative theories, in kukathas gaus, handbook of political theory, noel o’sullivan, conservatorism, in cambridge history of 20th century political thought, dar si hayek, de ce nu sunt un conservator?, in constitutia libertatii

Theophyle spunea...

@Vali, salut si multumesc pentru bibliografia pe care o apreciez. La sfarsitul postarilor va fi si o lista bibliografica cu majoritatea lucrarilor pe care le-ai recomnadat :)